úterý 11. března 2014

Chcete si také o nějakých včelách myslet, že jsou vaše?

Můžete si u nás objednávat pětirámkové oddělky Langstroth 2/3 na rok 2024, které budou v červnu. Cena za jeden oddělek je je 3500 korun, z čehož 500 korun je záloha při objednání. V ceně je i možnost vyřízení veterinárního povolení k přesunu včel k vám. A poradenství ve vašich začátcích. Objednávky nám prosím pište na e-mail napsaný v kontaktu, tamtéž se také ptejte, pokud chcete něco vědět. 

Pět důvodů pro Honzovy včely:

 
  1. Neznáme syntetické pesticidy - Honza nám už osm let pomáhá zůstat zdravými jen za pomoci organických kyselin a šetrnější péče. Díky tomu máme lepší obranyschopnost než včely "léčené" Varidolem a Gabonem. Pokud chcete včelařit podobně, jsme pro Vás ty pravé.
  2. Zimujeme na medu - Honza nám bere jen med, který doneseme navíc, takže zimujeme na svém. Díky tomu jsme zdravější než včely krmené cukrem a lépe se vyrovnáváme s minerály obsaženými v medu. Jestli také chcete zimovat na medu, s námi to budete mít snazší.
  3. Stavíme z vlastního vosku - Honza narozdíl od konvenčních včelařů nedává do úlů žádný cizí vosk se zbytky pesticidů. Máme tím sice víc práce, ale jsme zdravější a máme čistší med.
  4. Honza umí poradit - má zkušenosti ze zahraničí, z vlastních skromných začátků i z velkých farem. Vedl včelařský časopis a prodal stovky včelstev nejrůznějším lidem po celém Česku. Rád Vám i před nákupem poradí co a jak. A rád se k Vám bude znát i v následujících letech.
  5. Jsme k mání v Praze.










Podrobněji o smyslu našeho snažení:

Nejsou včely jako včely. Vaši předkové nám v minulých staletích připravili velké stěhování včelích národů. Několik včelích společenství se při tom kamsi nenávratně poztrácelo, jiná byla prošlechtěna k nepoznání. Kvůli této cílevědomé a důkladné práci teď v Česku potkáte jen včely, které donedávna žily v zahraničí, nejčastěji ve Slovinsku a v Rakousku.

My, kraňské včely z jihu, se do jara probouzíme velmi brzy, tvoříme velká včelstva, dokážeme přinést hodně medu a často zapomínáme, že vůbec máme žihadlo. Tyhle výhody pro včelaře ale nejsou zadarmo. Dílem kvůli změnám naší genetické přirozenosti, dílem kvůli proměně našeho životního prostředí ve vašem úle nepřežijeme bez vaší pomoci. Ačkoli máme image divokého zvířete, ve skutečnosti se na vás stáváme stejně závislými, jako třeba ovečky, kravky nebo akvarijní rybičky.

Důkladná péče o včely se ale neměří množstvím chemie, kterou do nás nalijete. Druhá půlka pravdy je, že včelaři nám úly většinou silně přechemizovávají a nedávají nám šanci postupně získat zpět vlastní obranyschopnost. A včelí matky dovážejí stále častěji a ze stále větší dálky, takže nemáme šanci se adaptovat na místní podmínky. Nezačneme se někde cítit doma jen proto, že nás tam dáte. Doma budeme jen tam, kde před námi létaly naše praprababičky.

V soudobém českém včelařství se tyhle otázky teprve začínají řešit a zkoušíte přemýšlet nad tím, zdali nám stále sofistikovanější postupy ještě pořád přinášejí stále více užitku, nebo už se zvrátily do neudržitelna. Spousta včelařů hledá zázračně jednoduchá a rychlá řešení. Honza to naopak zkouší těžko a dlouze. Malými krůčky posiluje naši vazbu na krajinu, schopnost přežít a být při tom užitečné.

Když začínal, neměl po kom včely zdědit. Pořídil je proto od chovatele, který měl za sebou už mnoho let hledání vitálních, životaschopných a samostatných včel. Od té doby už Honza při chovu dalších generací vychází jen z toho, co se narodí v našich úlech. Za matky dalších pokolení vybírá ty z nás, které dokázaly zůstat zdravé i s minimem jeho pomoci, přinesly med pro sebe i pro něj a byly ochotné se rozdělit bez násilných střetů. Díky volnému páření našich dcer s trubci okolních včelařů každá další generace stále věrněji odráží místní krajinu. Začal před pár lety, ale totéž vlastně bude moci říci i až bude starý. Na přírodě je hezké to, že nikdy není hotová.

Jestli je vám naše práce blízká a chcete na ni navázat, pojďte si o nás myslet, že jsme vaše. Můžete si nás v červnu koupit jako pětirámkový oddělek. Je to pět plástů s dílem vystavěným převážně na volné stavbě, se zásobami medu a pylu, se spoustou včel a mladou matkou. Oddělek Honza prodává, až když je „zralý“, tedy teprve když víčkujeme první dělničí plod a je jistota, že včelstvo se bude zdravě rozvíjet. Matky Honza značí barvou, abyste je snadno poznali a dali na ně snadněji pozor. Křídla jim nikdy nestříhá.
Rámky máme Langstroth 2/3 (ten pasuje i do dřevěné košnice). Cena jednoho oddělku je 2500 korun a zahrnuje i veterinární povolení ke stěhování včel k vám. K závaznému objednání je třeba nám poslat na účet zálohu 500 korun.


Objednávku nám prosím pošlete e-mailem


Pozor, tato edice je silně včelimitovaná.